Novosti

Srijeda, 27 Listopad 2021 06:16

LNG Hrvatska provela opću vježbu pripravnosti nakon incidenta s Greenpeaceom

LNG Hrvatska kaže da je vježbala pripravnost i krizno komuniciranje

Danas je provedena opća vježba pripravnosti na LNG terminalu u Omišlju, nakon incidenta u ponedjeljak, kada su se aktivisti Greenpeacea u gliserima i gumenim kajacima po danu neometani približili LNG terminalu i na njega napisali "Klimatski ubojica", želeći signalizirati da plin nije opcija u dekarbonizaciji. 

 
Iz LNG Hrvatske na svojim web stranicama objavili su da je vježba provedena s ciljem provjere pripravnosti svih subjekata u primjeni mjera i postupaka sigurnosne zaštite lučkog operativnog područja Omišalj – Njivice LNG. Uvježbavano je proglašenje povećanog sigurnosnog stupnja zaštite te opasnosti za kopneni dio Terminala za UPP i FSRU brod LNG Croatia, krizno komuniciranje, korištenje odgovarajućih sredstava, uređaja i opreme namijenjenih sigurnosnoj zaštiti LOP-a te spremnost i odaziv svih nadležnih tijela odnosno službi.
 
Tko je odgovoran?
 
Javnosti nije objašnjeno kako je došlo do upada zelenih aktivista u djelatno područje terminala, gdje vrijede sigurnosni protokoli u pomorskom krugu 500 mod krajnjih točaka, gdje je zabranjena plovidba svih plovila, sidrenje i ribarenje, osim brodova s dozvolom za prilaz. U LNG Hrvatskoj su rekli da su postupali unutar dozvoljenog djelokruga i da su pravovremeno upozorili aktiviste da ne smiju ući u zabranjenu zonu terminala. Pomorska policija bila je obaviještena kad je brod uočen. 
 
Portal Morski.hr objavio je odgovor PU Primorsko-goranske koja navodi da su po zaprimanju dojave policijski službenici s patrolnim plovilom zajedno s plovilom Lučke uprave Rijeka uputili prema mjestu događaja, međutim po dolasko tamo nitko nije zatečen. Greenpeaceov brod Arctic Sunrise nalazio se izvan LOP-a LNG terminala a brod se na upozorenje udaljio put Rijeke. Saslušanje kapetana tog broda bit će obavljeno u LK Rijeka, kazali su za Morski.hr u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. 

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.