Novosti

Utorak, 13 Rujan 2022 08:31

Sunčeva energija u EU premašila proizvodnju u hidroelektranama

Fotonapon je ovoga ljeta proizveo 28% više električne energije nego lani

Europska unija proizvela je ovog ljeta više struje u fotonaponskim sustavima nego u hidroelektranama, pokazalo je u četvrtak istraživanje instituta Ember Climate. EU je od svibnja do kolovoza iz Sunčeve energije proizveo 99,4 TWh struje, za 28% više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Udio solarne energije u ukupnoj proizvodnji struje iznosio je 12,2%, u usporedbi s devet posto u ljeto prošle godine. Time su fotonaponski sustavi nadmašili hidroelektrane i izjednačili s vjetroelektranama, utvrdio je Ember Climate. 

 
To je uštedjelo otprilike 20 milijardi mprirodnog plina za proizvodnju električne energije. Razine vode u europskim hidroelektranama snažno je pala ovog ljeta zbog dugotrajnih vrućina. U Ember Climatu pak ističu da je čak 18 od 27 zemalja EU-a oborilo rekorde u udjelu solarne energije u ukupnoj proizvodnji struje, a prvo mjesto pripalo je Nizozemskoj gdje je iznosio 23%. Slijede Njemačka s 19 i Španjolska sa 17 posto. Udjele veće od 10 posto zabilježile su i Belgija, Cipar, Danska, Estonija, Grčka, Mađarska i Italija. 
 
Za budućnost...
 
Unatrag četiri godine najviše je solarne kapacitete povećala Poljska, za 26 puta, s udjelom solarne energije u ukupnoj proizvodnji ovog ljeta od osam posto. Hrvatska, Latvija, Litva i Luksemburg isključeni su iz analize budući da njihov uvoz električne energije premašuje 30% potražnje, navodi se u izvješću. 
 
Developeri grade nove solarne elektrane diljem Europe tempom koji će vjerojatno značiti da će električna energija koju proizvedu obarati rekorde svakog ljeta barem sljedećeg desetljeća. Sunčana energija neće biti toliko dobra ove zime kada su dani kraći. Tada će biti puno više na manje predvidljivom vjetru da popuni prazninu.
 

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.