Novosti

Utorak, 11 Lipanj 2019 09:25

PLINOMJER G4 S ULTRAZVUČNIM MJERENJEM

Sve više smo svjedoci razvoja plinomjera sa povećanim funkcijama koji su u razvijenim zemljama već prisutni dulji niz godina.

Kretanja tržišta plina u Republici Hrvatskoj ukazala su na potrebu uvođenja takvih tehnologija. Zbog toga smo radili testiranja plinomjera koji imaju funkciju slanja potrošnje na dnevnoj osnovi.

 

Ultrazvučna mjerila plina u industriji su već dugo u upotrebi i njihova primjena je dokazala njihovu točnost mjerenja. Primjenom takve tehnologije za plinomjere veličine G4 značajno se povećala točnost mjerenja. Kako ultrazvučni plinomjeri nemaju pokretnih dijelova njihova točnost se ne mijenja godinama, što uvelike smanjuje gubitke plina zbog grešaka u mjerenju nastalih trošenjem materijala.

Tvrtka AEM S.A, čiji je proizvod plinomjer G4EUS (verzija 2), je u suradnji sa Panasonic-om koji izrađuje ultrazvučni modul. Svi ostali dijelovi i tehnička rješenja su proizvedena u tvornici AEM, kao i sva ispitivanja koristeći  INOTECH opremu.

Plinomjer je klase točnosti 1.5 po EN 14236:2007, sa temperaturnom korekcijom i rasponom mjerenja od 0.04 m3/h do 7,2 m3/h sa maksimalnim radnim tlakom od 0.5 bara, Zaštitom od vlage IP55 i Ex certifikatom.

U plinomjer je ugrađen modul za daljinski prijenos podataka preko GSM/GPRS komunikacije. Komunikacija se uspostavlja najmanje jednom dnevno, gdje prilikom spajanja plinomjer šalje podatke o potrošnji za prijašnji plinski dan. U toj komunikaciji koja je zaštićena enkripcijom i koja je dvosmjerna moguće je izvršiti zatvaranje ventila. Također, komunikacija se može ostvariti i putem optičke sonde pomoću enkripcijskih ključeva.

Ugrađena baterija za prijenos podataka od 3.6V i 19Ah dovoljna je za minimalni vijek trajanja od 10 godina u kojem je predviđeno i 100 otvaranja i zatvaranja ventila.

plinomjer 4

Sa dosadašnjom količinom ugrađenih plinomjera nije bilo nikakvih problema sa komunikacijom ili sa samim plinomjerom.

Prikupljani podaci o potrošnji plina uvelike pomažu distribucijama za praćenje potrošnje po različitim kategorijama potrošača.

Ugradnja ovog tipa plinomjera rješava pitanje naplate plina, jer se ugradnjom na kritična mjesta distribucije rješava pitanje dužnika.

Plinomjer i tehnologija koju ovaj tip plinomjera koristi su pogled u budućnost moderne distribucije plina.

WGE Tech LOGO Banner

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.