Novosti

Ponedjeljak, 26 Kolovoz 2019 07:53

Zaplovio najsnažniji električni trajekt na svijetu

Dok se sektor brodskog prijevoza sprema za nove, stroge zakone o emisijama štetnih plinova od 2020, potpuno električni trajekt završio je prvo putovanje između dva danska otoka. Pretpostavlja se da je trajekt nazvan "Ellen" najveći električni trajekt na svijetu. Prva vožnja novog trajekta koji pokreće baterija od 4,3 MWh obavljena je između dvije luke na jugu Danske. Ellen ima kapacitet 198 putnika i 147 vozila. 

 

Ovo plovilo umanjit će štetne emisije za 2.000 tona ugljičnog dioksida i 1,4 tone SOx godišnje. Od početka rujna električni trajekt će voziti pet do sedam puta dnevno na uhodanoj ruti, piše Euractiv. Trajekt pokreću dva motora koje je napravio Danfoss Editron i ima autonomiju 40 km od jednog do drugog punjenja, što je, kažu za taj projekat financiran iz EU, sedam puta više nego što se ranije računalo. Uz trajekt izgrađena je i punionica.
 
Trajekt je dugačak 60 metara a širok 13. Pokreću ga dva motora snage 750 kW te dva manevarska motora snage 250 kW. Radeći na njemu, danski dizajneri su se suočili s brojnim izazovima kako bi bio sposoban za plovidbu morem, uključujući izgradnju palube za putnike i automobile na istom nivou. Ovo potpuno održivo električno plovilo doprinijet će ispunjenju novih, ambicioznih klimatskih planova Danske. Nova socijalistička vlada, koja je preuzela dužnost u lipnju, obećala je smanjenje ukupne emisije za 70% do 2030. To je jedan od najambicioznijih ciljeva u svijetu za razvijene zemlje i pozicionira Dansku kao predvodnicu u borbi za niskougljično društvo.
 

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.