Novosti

Petak, 04 Listopad 2019 05:55

HEP je gotovo monopolist na hrvatskom tržištu električne energije

HEP u prvom polugodištu ima 859,3 milijuna kuna neto dobiti

 

HEP grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila konsolidiranu neto dobit od 859,3 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 313,4 milijuna kuna ili za 26,7 posto, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća Hrvatske elektroprivrede. Ukupna potrošnja električne energije kupaca u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci je iznosila 8.034 GWh. što je 0,5 posto manje nego u istom razdoblju lani. HEP-ovi prihodi rasli su za 3,2%, a rashodi i brže - za 9,6%. U prvih šest mjeseci ove godine HEP je povećao svoj tržišni udio na 91,3 posto, dok je u istom lanjskom razdoblju taj udio bio 88,2 posto, stoji u izvješću. HEP Opskrba je povećala prodaju za 4,8 posto, uglavnom na povećanje prodaje poduzetništvu, dok je HEP Elektra prodaju povećala za 21 GWh, pri čemu je prodaja kućanstvima pala, a poduzetništvu rasla.

Loša hidrologija
Loša hidrologija, je kažu, utjecale su na pad proizvodnje u hidroelektranama, čija je proizvodnja iznosila 2.929 GWh, što je za 1.496 GWh manje u odnosu na prvo polugodište 2018. godine. Tome je kumovala činjenica da je HE Dubrovnik od siječnja van mreže. To je utjecalo na povećanu nabavu električne energije na tržištu za 1.167 GWh (37,8 posto) i proizvodnju u termoelektranama za 310 GWh (23 posto), što je utjecalo na rast troškova poslovanja. Ukupno je izvan sustava nabavljeno 4.258 GWh, od čega se 956 GWh odnosi na otkup električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracija u sustavu poticaja, a 3.302 GWh na uvoz i nabavu od trgovaca i proizvođača u Hrvatskoj.
 
Skuplja proizvodnja
Zbog veće proizvodnje termoelektrana te većih utrošenih količina plina, ugljena i biomase uz višu cijenu plina, troškovi proizvodnje električne i toplinske energije veći su 156,2 milijuna kuna. Troškovi nabave električne energije veći su za 573,8 milijuna kuna uslijed većih uvezenih količina te uz veću cijenu uvezene električne energije, navode iz HEP-a. Investicije HEP grupe u prvih šest mjeseci iznose 868,3 milijuna kuna, a odnose se na zamjene, rekonstrukcije, revitalizacije, izgradnju i pripremu izgradnje novih energetskih objekata te priključenje potrošača.
 

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.