Novosti

Ponedjeljak, 13 Siječanj 2020 13:51

Njemački energetski eksperiment

Potrošnja energije u Njemačkoj kontinuirano pada, a konvencionalna proizvodnja se gasi

Kompanije koje upravljaju rudnicima ugljena u Njemačkoj sastat će se početkom sljedećg tjedna s predstanicima državekako bi pregovarali o kompenzacijama za gašenje proizvodnje ugljena. Tamošnja vlada najavila je da želi ugasiti proizvodnju ugljena do 2038., a vladino je povjerenstvo početkom 2019. preporučilo da se za restrukturiranje energetske industrije izdvoji više od 40 mlrd. eura. Izvršni direktor RWE-a Rolf Schmitz zatražio je do 1,5 milijardi eura kompenzacije po GW smanjene proizvodnje do 2022. godine. RWE bi mogao dobiti do dvije milijarde eura kako bi pokrio troškove prekida proizvodnje ugljena, piše u petak Rheinische Post. 

 

Jedina nova TE na ugljen 

Iako zemlja 2022. gasi posljednji nuklearni reaktor i vremenski će ograničiti upotrebu ugljena, njemački ekološki aktivisti nezadovoljni su energetskom politikom. Namjeravaju prosvjedovati protiv jedine TE na ugljen koja se trenutno gradi u zapadnoj Europi a riječ je o TE Datteln 4, snage 1052 MW, kojom rukovodi Uniper, a koja će koristiti uvozni ugljen. Projekt je vrijedan 1,5 milijarde eura, a pripadat će među 10 najvećih emitera ugljičnog dioksida u Njemačkoj. 
Manja potrošnja energije
 
Potrošnja energije u Njemačkoj u 2019. u odnosu na pala je 2,3% odnosno na najnižu razinu u proteklih 40 godina zbog mjera energetske učinkovitosti, zbog usporavanje ekonomije i većeg rasta udjela uslužne industrije u odnosu na proizvodnu, priopćila je u ponedjeljak, industrijska grupacija AGEB. Potrošnja ugljena pala je u godini dana za 20,5% na povijesni minimum, a zamijenjena je sa proizvodnjom vjetroenergije i solarne energije. Upotreba domaćeg smeđeg ugljena pala je za 20,7% iz sličnih razloga. Postrojenja za proizvodnju također su imala duže prekide zbog održavanja a neka su prešli u rezervni status. 
 
Potrošnja plina u elektranama povećala se za 3,6% i potrošeno je više za potrebe grijanja, objavio je AGEB. Potrošnja energije iz obnovljivih izvora povećana je ukupno za 4%. Potrošnja motornih goriva porasla je lani za 1,7%. Promjene su dovele 7% manje godišnjih emisija ugljičnog dioksida, objavio je Reuters.
 

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.