Novosti

Petak, 29 Listopad 2021 06:14

LNG terminal kao najveća nacionalna školska ploča - šokantno i nedopustivo

Čin pisanja po LNG terminalu je bio uspješan i to ga čini šokantno zastrašujućim. Problem je što ovo više nije smiješno, ovo je vrlo vrlo zabrinjavajuće. Zabrinjavajuće za operatora terminala, za sve koji preko terminala trguju, u krajnjem slučaju i za nacionalnu sigurnost per se.

vo, po prvi puta u Hrvatskoj doživjeli smo i čin koji možda najbliže nalikuje ekološkom terorizmu! Aktivisti Greenpeacea na gumenim gliserima i u kajacima, sa svojim velikim plovilom u pratnji, u ponedjeljak, usred bijelog dana i neometani pomorskom policijom, približili su se LNG terminalu na Krku, metanijeri u kojoj je više od 140.000 kubika eksplozivnog ukapljenog plina, kako bi na njoj napisali „Klimatski ubojica“. Na engleskom, da ih cijeli svijet razumije. 

 
O ovakvim akcijama zainteresirani su do sada samo čitali po zapadnom tisku, gdje uglavnom ultraljevičarski nazovi ekolozi (i ini ostali prosvjednici) ne prežu od kojekakvih agresivnih, zakonski rubnih akcija da izraze svoje nezadovoljstvo. Ali, do sada potpisnica ovih redaka nije čula da je neki LNG terminal zašaran izbliza bojom. Dakle, akcija je u potpunosti uspjela. O svom činu snimili su profesionalnom opremom par videoklipova za medije i sve su garnirali muzikom koja kao da dolazi iz Rata svjetova. Jer, to su mladi urbani ratnici u akciji protiv zlog plina koji nevidljivo ubija naš planet. Problem je što ovo više nije smiješno, ovo je vrlo zabrinjavajuće. Zabrinjavajuće za operatora terminala, za sve koji preko terminala trguju, u krajnjem slučaju i za nacionalnu sigurnost per se, a o imidžu da ne pričamo. 
 
Nije se djelovalo
 
U trenutku pisanja ovog komentara ima ponešto nepoznanica, koje ne umanjuju značaj ovog, sa sigurnosnih aspekata, upravo zastrašujućeg čina. U LNG Hrvatska kažu da su plovila primijećena i pravovremeno obaviještena o zabrani ulaska u lučko područje i sigurnosnu zonu. O njihovoj namjeri ulaska obaviještena su sva „nadležna tijela“ koja su djelovala u skladu sa svojim ovlastima, kao i osiguranje, zaposlenici i zapovjednik FSRU broda. Ako je itko i djelovao, nije djelovao dok planirani čin nije bio izvršen i to je jedino bitno. 
 
Što to znači?! Zeleni samo pišu-rišu pa ajde pustimo im? Ili će prije biti da su prebrzi i predobro organizirani da ih se spriječi? Da se razumijemo, riječ je o supervisokorizičnom objektu, s eksplozivnim teretom, koji ima sigurnosni kordon na zemlji i u moru, na kojem se ne dopušta čak ni snimanje običnim, već protueksplozivim kamerama, oko terminala i na njemu je strogo nepušačka zona itd. itd. Sigurnosni protokol za LNG je knjiga debela poput Biblije. 
 
Taj bi objekt trebao biti pod kontinuiranom 24 satnim nadzorom zaštitara i pomorske policije, a ako već ne njih, onda privatne zaštitarske službe s plovilima i dozvolom za postupanje. Jer, što bi se dogodilo da su umjesto boje, za terminal prilijepili nešto ekplozivno? Zato se valja zapitati kakve su to ovlasti LNG Hrvatske i policije i kakvi su to zakoni prema kojima se postupa, kad bilo kakav odlučan, agresivan i dovoljno brz i promišljen „napad“ na objekt može završiti uspjehom. 
 
Sada boja, kasnije...?
 
Evo, natpis je dokaz: „Climate killer“. Ovaj put bila je boja, što će biti idući put? Uzalud sva potrebna kibernetička sigurnost, kada proizlazi da ovakvi ranjivi energetski objekti očito nemaju ni bazičnu fizičku sigurnost! Prije godinu dana svi smo u medijima gledali klipove mladih majmuna koji su se izvana popeli na 340 metara visok dimnjak TE Plomin HEP-a, gore kampirali satima i visili s njega na jagodicama. Glupo, preglupo, ali ti su tipovi riskirali uglavnom samo svoj život. Ovo s LNG terminalom je puno puno ozbiljnije i hitno poziva na preispitivanje zakona i propisa, praksi, ovlasti, nacionalne sigurnosti pa i rada tajnih službi. 
 
Tamno plava boja FSRU-a LNG Croatia evidentno je postala najveća hrvatska školska ploča na kojoj se izražava nezadovoljstvo. Je li bilo naknadnog postupanja policije, ne znamo, ali nije ni važno. Jedino važno je da je čin bio uspješan i to ga čini šokantnim. I da, gradonačelnica Omišlja Mirela Ahmetović i građani Krka i Kvarnerskog zaljeva imaju zašto biti zabrinuti, jer je jasno da se o sigurnost terminala itekako ima što reći. Što je iduće i gdje je granica slobode govora?! Nakon ovoga na Krku, postoji li ona u Hrvatskoj uopće ili će se negdje povući crta preko koje se ne smije prijeći.
 

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.