Novosti

Srijeda, 09 Listopad 2013 12:35

Želite li plin u stanu? Platite 20.000 kuna

Prvi korisnici plinske mreže u Zadru su stanari POS-ovih zgrada na zadarskom predjelu Crvene kuće, a predstavnik EVN-aGottfried Reisenauer najavljuje ‘pohod prema Splitu /ANDRIJA LUČIĆ/CROPIX

Strateški plan po kojem bi Dalmacija dobila plin kao najjeftiniji konvencionalni energent konačno je pred ostvarenjem. Od Karlovca, preko Bosiljeva, Gospića, pa dalje preko Zadra, Benkovca i Šibenika, plinovod je napokon došao i do Splita. Svojevrsna zadužbina Ive Sanadera prema svojoj regiji - njegova je Vlada osmislila projekt u koji je utrošeno oko 400 milijuna eura - napokon je gotova.

I, što dalje? Koliko su ili koliko će od ovog projekta profitirati građani, a koliko ovdašnje gospodarstvo? Pogotovo koliko će profitirati austrijski EVN Croatia Plin koji je dobio 30-godišnju koncesiju u sve tri dalmatinske županije sa zadatkom da do svake kuće, svake tvornice dovede plin? I, naposljetku, koje će županijsko središte najviše i najprije profitirati od ovog još uvijek najjeftinijeg energenta? 

 

U EVN-u ne kriju da sada imaju teškoća, i to upravo „papirnate naravi“. - Najveći izazov do sada vezan je uz ishođenje dozvola. Na početku procesa ne znamo točno što možemo očekivati, što on sve obuhvaća i koliko će to trajati. Uzmemo li u obzir da je plinofikacija novi projekt u Dalmaciji, tražimo najbolja rješenja prilikom ishođenja dozvola, a to traje. Rezultat toga su brojne izmjene u rasporedu građevinskih radova, i to unatoč dobroj suradnji koju imamo sa svim lokalnim vlastima. 

No, s obzirom na 30 godina dugu koncesiju, EVN poduzima i poduzimat će sve što je u njegovoj moći kako bi se proveli zacrtani planovi. Vezano uz naše obaveze iz ugovora o koncesiji u prvom redu napominjemo da je plinski sektor izrazito reguliran i da podliježe cijelom nizu strogih pravila i procedura u smislu poštivanja preuzetih ugovornih obaveza. 

Upućujemo vas na odredbe koncesijskog ugovora u kojima se kaže da je koncesionar dužan distribucijski sustav projektirati i izgraditi na temelju važećih tehničkih normi i pravila, u skladu s prostornoplanskim dokumentima koji se primjenjuju na distribucijskom području i lokacijskim i građevinskim dozvolama, poštujući pozitivne propise iz područja zaštite okoliša. 

EVN o svim poduzetim aktivnostima i tijeku izvođenja redovito izvještava davatelje koncesije kojima je dužan dostaviti godišnja izvješća. Povrh toga jednom godišnje dužan je izraditi i objaviti te dostaviti ministru gospodarstva petogodišnji plan razvoja distribucijskog sustava, kažu naim iz ove austrijske tvrtke. U EVN-u naglašavaju da su najviše posla do sada napravili na zadarskom području. Razumljivo jer je do ovoga grada prvo i stigao plin.

ZADAR: 33O KUĆANSTAVA

-U prvoj fazi uglavnom smo usmjerili na Zadarsku županiju, posebno gradove Zadar, Biograd i Benkovac. EVN je do sada izgradio oko pet kilometara visokotlačnog i oko 25 kilometara srednjotlačnog plinovoda, a izgrađena je i odorizacijska stanica u Zadarskoj županiji. U posljednjih nekoliko mjeseci, za vrijeme turističke sezone, EVN je polagao plinsku mrežu na području Benkovca i Zadra. Zahvaljujući dobroj suradnji s gradom Zadrom izvan školske sezone gradili smo plinsku mrežu u Ulici Asje Petričića. Do kraja ove godine planiramo završiti još 17 kilometara plinske mreže u svim županijama obuhvaćenima koncesijom. Trenutno je više od 330 kućanstava i više od 1300 stanova u zgradama koje imaju pripremljene sve instalacije zatražilo priključak na plin u Zadru.

ŠIBENIK: PODUZETNICI SPREMNI

Kada je u pitanju Šibensko - kninska županija, radovi na razvoju distribucijske plinske mreže u Šibeniku započinju ovih dana kako bi već dogodine na proljeće prvi potrošači počeli dobivati plin iz sustava, a to će biti stanari stambene zgrade koju poduzeće Zagreb Montaža gradi na Biocima. Ovo su dogradonačelniku Danijelu Mileti potvrdili predstavnici tvrtke EVN Croatia Plin Gottfried Reisenauer, Werner Casagrand i projektni inženjer Goran Jurilj, koji su ga izvijestili o predstojećim radovima na razvoju distribucijske plinske mreže u Šibeniku. 

Tvrtka EVN Croatia Plin, kao koncesionar za izgradnju plinsko-distribucijske mreže u Šibensko-kninskoj županiji, dobila je temeljem ugovora potpisanog 2010. godine, i službeno potvrdu Glavnog projekta nadležnog županijskog ureda za početak radova u Šibeniku. Prema riječima glavnog projektnog inženjera Jurilja, radovi bi trebali početi u naredna dva-tri tjedna, a prva plinska opskrba u Šibeniku bi trebala biti puštena u pogon već dogodine na proljeće i to u zgradama koje se grade na Biocima. 

Izvođač radova za područje Grada Šibenika je tvrtka Zagreb Montaža. Zamjenik gradonačelnika Mileta ponudio im je partnerstvo Grada u rješavanju svih mogućih spornih pitanja tijekom izvođenja radova, kao što su imovinsko-pravni odnosi koji bi se mogli pojaviti na, lokacijskom dozvolom, utvrđenoj trasi. Također, obvezao se poslati popis lokacija na kojima su već u gradu postavljene cijevi, kao i popis infrastrukturnih projekata grada Šibenika. Dodajmo da je i više stotina stanova na Šubićevcu koje je gradila Zagreb Montaža, te stanovi Jakova Binefelda, spremni za priključenje nas prirodni plin. 

Naime, danas ti objekti imaju priključke na ukapljeni plin. Plin željno očekuje i dio poduzetnika u šibenskoj zoni Podi. Za sada nema naznaka kada će plin stići do njih. Osobito je nepoznato kada će ovaj energent stići do tvornica u Drnišu i Kninu koje bi profitirale jer danas umjesto plina troše mazut ili električnu energiju.

SPLIT: ŠKOLE I BOLNICE

Građevinski radovi u Splitsko-dalmatinskoj županiji još nisu započeli. EVN sada pregovara s općinom Dugopolje kako bi pronašli prihvatljivo rješenje za određena pravna pitanja. Možemo u vrlo kratkom roku započeti s radovima i omogućiti opskrbu plinom jednoj od najpropulzivnijih poslovnih zona u Hrvatskoj. Na taj ćemo način zadovoljiti veliki interes poduzetnika za pouzdanim, povoljnim i ekološki prihvatljivim izvorom energije. 

Interes građana kao i poduzetnika, kako kažu u EVN-u, nije upitan na području cijele županije, a posebno zanimanje pokazale su javne ustanove poput škola i bolnica. Od EVN-a nismo mogli saznati koliko bi mogla stajati ugradnja plinskih instalacija, pa smo se poslužili primjerom iz Varaždina koji govori da će kompletne instalacije za grijanje prostora, kuhanje i zagrijavanje sanitarne vode u stanovima u samostojećim kućama, a takvih je individualnih potrošača u Dalmaciji najviše, stajati do tri tisuće eura.

Međutim, vlasnici prosječnih stanova u višekatnicama, ako zajednički krenu u taj projekt, najviše bi morali izdvojiti do 20 tisuća kuna. Govori to najnoviji primjer stanara jedne varaždinske višekatnice gdje je u svih 66 stanova doveden plin. S 80 tisuća kuna plaćen je projekt, ugrađene plinske vertikale i saniran dimnjak, te svaki vlasnik stana morao je platiti između 17.600 do 19.600 kuna.

Preuzeto: Slobodna Dalmacija

marijan džambo

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.