Novosti

Četvrtak, 26 Svibanj 2022 07:57

Hrvatska treba sedam punionica električnih kamiona do 2027.

Gdje je u Europskoj uniji najbolje postaviti punionice električnih kamiona?

Njemački Institut Fraunhofer za istraživanje sustava i inovacija (Fraunhofer ISI) je uime Europske udruge proizvođača automobila (ACEA) proveo analizu koja bi trebala pomoći vladama i operatorima infrastrukturom za punjenje električnih vozila utvrditi gdje je najbolje krenuti s postavljanjem punionica električnih kamiona. 

 

"Baterijski električni kamioni igrat će glavnu ulogu u dekarbonizaciji cestovnog teretnog prijevoza. Ako se diljem Europske unije ubrzo postavi dovoljno mjesta za punjenje električnih kamiona, njihovo tržište će se eksponencijalno povećati tijekom sljedećih godina", izjavio je Martin Lundstedt, predsjednik ACEA-inog odbora za komercijalna vozila i izvršni direktor skupine Volvo. 

"S obzirom na to da danas gotovo u potpunosti nedostaju punionice koje su prilagođene posebnostima kamiona, pred nama je veliki izazov. Zato želimo pomoći vladama i dionicima u toj industriji da usmjere svoja ulaganja tamo gdje su najpotrebnija", objasnio je.

Trajanje zaustavljanja

Cilj ove studije je detaljno odrediti gdje se danas vozači zaustavljaju i koja se od tih stajališta za kamione najčešće koriste, javlja ACEA

Podaci za Hrvatsku otkrivaju kako ona ima ukupno 67 mjesta za zaustavljanje kamiona i kako je potrebno postaviti sedam punionica električnih kamiona do 2027. godine. 

Valja naglasiti kako je Fraunhofer ISI analizirao GPS koordinate približno 400 tisuća kamiona koji su u pogonu širom Europe u razdoblju od 12 mjeseci, pritom se snažnije usmjerujući na trajanje zaustavljanja na pojedinim lokacijama. Analiza je pokazala kako 10 posto lokacija koje kamioni najviše posjećuju u Europi (njih više od tri tisuće) čini približno 50 posto (ili 78 tisuća) ukupnih zaustavljanja kamiona. 

Imajući to na umu, ACEA poziva vlade da osiguraju da 10 posto najčešćih stajališta kamiona u njihovim zemljama budu opremljene odgovarajućim mjestima za punjenje električnih kamiona najkasnije do 2027. godine.

Preuzeto: http://www.energetika-net.com/vijesti/elektromobilnost/hrvatska-treba-sedam-punionica-elektricnih-kamiona-do-2027-34875?fbclid=IwAR3W7Yvci27N2nmoIeHhECvswN08C8aBkReWZhpeFxLAfI09iUUL_xWBgCQ

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.