Novosti

Utorak, 14 Lipanj 2022 09:41

E-mobilnost kao pokretač održivosti

E.ON Hrvatska u sklopu suradnje s tvrtkom SPAR Hrvatska ispituje potencijal hrvatskog tržišta za energetsku tranziciju i u prometu

U jeku energetske krize, uzrokovane raznim gospodarskim i geopolitičkim razlozima, pitanja energetske samodostatnosti i održivosti, a i sigurnosti dobavnih lanaca postala su prioritet lokalnih i politika Europske unije. Europski prometni sustav nalazi se pred radikalnom dekarbonizacijom, decentralizacijom opskrbnih lanaca i digitalizacijom pa je upravo elektromobilnost jedna od glavnih tranzicijskih tehnologija i koncepata. Strateški cilj EU-a u borbi protiv klimatskih promjena je zamijeniti 300 milijuna dizelskih i benzinskih vozila električnima i sagraditi minimalno 30 milijuna punionica do 2050. godine. Do 2030. godine Europska komisija želi osigurati najmanje 3 milijuna punionica električnih vozila u odnosu na trenutačnih 300 000.

Nakon više od desetljeća globalnog razvoja, udio prodaje električnih vozila u ukupnom volumenu prodaje novih osobnih vozila u svijetu dosegnuo je 12,8%, dok je u Hrvatskoj pet puta manji i iznosi svega 2,6%. Konzervativnom dosadašnjem trendu usprkos, očekuje se šesterostruki porast tržišta električnih vozila i pripadajuće infrastrukture za punjenje u sljedećih pet godine pa na hrvatskim prometnicima 2027. možemo očekivati više od 30 000 električnih vozila i više od 6500, odnosno više od 10 000 javno dostupnih punionica do 2030. godine, čime bi se trebala popraviti trenutačna vrlo skromna slika Hrvatske kao zemlje sa stupnjem razvoja elektromobilnosti.

Takav porast tržišta električnih vozila kreirat će volumen tržišne infrastrukture i usluga punjenja u iznosu od minimalno 40 milijuna eura godišnje u 2027. godini, pri čemu će 13 mil. eura generirati potražnja za dodatnom električnom energijom na običnim mjestima za punjenje, 12 mil. eura dodane vrijednosti stvorit će usluge punjenja na javno dostupnoj, odnosno upravljanoj infrastrukturi, dok će 15 mil. eura dodatno generirati potražnja za punionicama.

Predviđenih više od 30 000 električnih vozila u 2027. godini generirat će potražnju za 110 GW h električne energije, pri čemu će minimalno dodatnih 15 GW h generirati potražnja međunarodnih korisnika, tzv. roamera. Zato će trebati osigurati adekvatno sustavno rješenje, koje će pak omogućiti optimalne investicijske i operativne troškove, uzimajući pri tome glavni tehnički ograničavajući čimbenik - raspoloživost priključne snage.

Sve to zahtijeva najnapredniju integraciju i dinamičko upravljanje mrežom punionica čime se omogućuju značajne uštede na ukupnim pogonskim troškovima (TCO) za investitore i usluge punjenja krajnjim korisnicima električnih vozila.

Upravo je spomenuto rješenje jedno od ključnih kompetitivnih prednosti njemačke grupacije E.ON, jednog od najjačih operatora europskih energetskih mreža i infrastrukture povezane s energijom i pružatelja naprednih rješenja kupcima diljem Europe. Poslovnim aktivnostima u Hrvatskoj upravlja tvrtka E.ON Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu, koja aktivno sudjeluje u procesu energetske tranzicije u partnerstvu sa svojim kupcima u segmentima i kućanstva i poduzetništva prvenstveno ugradnjom sunčanih elektrana, ali i drugim inovativnim energetskim rješenjima.

U segmentu e-mobilnosti E.ON Hrvatska najnovijom suradnjom s tvrtkom SPAR Hrvatska ispituje i potencijal hrvatskog tržišta za energetsku tranziciju i u prometu, osiguravajući pri tome 100% energiju iz obnovljivih izvora, iz vlastitih i partnerskih sunčanih elektrana. Suradnja uključuje realizaciju osam punionica za električna vozila na dvije nove maloprodajne lokacije tvrtke SPAR Hrvatska u Velikoj Gorici i Rijeci.

"S obzirom na projekcije o rastu i razvoju e-mobilnosti na europskom, ali i hrvatskom tržištu, važno je na vrijeme početi osiguravati potrebne infrastrukturne i druge preduvjete da se ta potražnja uspješno i zadovolji. Ovih osam punionica sigurno je korak u pravom smjeru prema zelenoj i održivoj energetskoj budućnosti gdje E.ON aktivno sudjeluje svojim raznolikim portfeljem nudeći kupcima energetska rješenja krojena po njihovim potrebama. Zahvaljujemo SPAR-u na ukazanom povjerenju da obogatimo i njihovu ponudu, tako da svojim kupcima ponude i ove dodatne pogodnosti," izjavio je Dino Novosel, direktor održivosti i strategije tvrtke E.ON Hrvatska.

 

Preuzeto:
http://www.energetika-net.com/specijali/predstavljamo/e-mobilnost-kao-pokretac-odrzivosti-35004?utm_source=google.com&utm_medium=cpc&utm_campaign=elektromobilnost&utm_content=promet&fbclid=IwAR3mkr4PKzwj7e4QJZlHuV7FYaFJTC9s9NyjVKKOd88iOtjSgsDh_0Vtgnw

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.