Novosti

Srijeda, 31 Kolovoz 2022 06:56

INA oštećena za više od milijardu kuna na preprodaji domaćeg plina

Filipović: Ćorić nije mogao znati što radi četvrta linija upravljanja

INA je ponovo tema velikog skandala. USKOK je u subotu pokrenuo akciju protiv petero ljudi koji su u međuvremenu okrivljeni da su naftnu kompaniju na preprodaji domaćeg plina oštetili za više od milijardu kuna. U međuvremenu je doneseno i rješenje o provođenju istrage protiv petero okrivljenih i jednog trgovačkog društva. Riječ je o direktoru Sektora trgovine plinom u Ini i zamjeniku predsjednika NO Plinare istočne Slavonije (PIS) Damiru Škugoru, predsjedniku Hrvatske odvjetničke komore Josipu Šurjaku, njegovom partneru Goranu Husiću s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorovom ocu Daneu te predsjednici uprave tvrtke PIS, Mariji Ratkić

 
Škugor je nižerangirani član HDZ-a, protiv kojeg je stranka u nedjelju pokrenula stegovni postupak. Zarada Škugora i njegovog oca prelazi pola milijarde kuna (pronađenih na računu Škugorovog oca, što je navodno i bio "trigger" za istragu), Husić je profitirao za više od 90 mil. kn, a Šurjak za 68 mil. kn, dok je na računu OMS Ulaganja ostalo više od 200 mil. kn protuzakonito ostvarene dobiti. 
 
Policijski USKOK je jučer popodne objavio da pokreće istragu i da ih se osumnjičuje za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja te pranja novca. Prema objavi USKOK-a proizlazi da je Škugor kao prvookrivljeni naredio da se od HERA-e za tvrtku OMS Upravljanje ishodi dozvola za obavljanje djelatnosti trgovine plinom, što je i učinjeno 2020., kada je tvrtka dobila dozvolu na tri godine. Povezujući ostale osumnjičenike u cilju pribavljanja nepripadajuće imovinske koristi dogovorio se s drugim osumnjičenicima o preprodaji plina, svjestan očekivanog rasta cijena plina u 2021. i 2022.. 

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.