Novosti

Srijeda, 31 Kolovoz 2022 06:58

HOPS prijavio brojne projekte

Čak 11 projekata konkurira za 1,6 mlrd. kn bespovratne potpore

HOPS je prijavio niz projekata na u srpnju objavljen Poziv na dostavu projektnog prijedloga „Revitalizacija, izgradnja, digitalizacija i modernizacija hrvatske prijenosne elektroenergetske mreže” koji je u srpnju raspisalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Riječ je o pozivu vrijednom 1,64 mlrd kn, namijenjenom operatoru prijenosnog sustava, što je i najveći mogući iznos bespovratnih sredstava koji će biti financiran iz Mehanizma za oporavak i otpornost (NPOO)

 
Cilj poziva je modernizacija i digitalizacija te proširenje elektroenergetskog prijenosnog sustava koji će na najučinkovitiji i stabilan način prihvatiti sve veću količinu električne energije iz obnovljivih izvora na razini Hrvatske. 
 
Povećanje prijenosne moći u fokusu
 
Kako doznajemo iz HOPS-a tvrtka je 15. srpnja prijavili su projekt "Revitalizacija, izgradnja, digitalizacija i modernizacija hrvatske prijenosne elektroenergetske mreže” koji se sastoji iz 11 cjelina. To su redom: povećanje prijenosne moći DV 220 kV Konjsko - Brinje, DV 220 kV Senj-Melina – revitalizacija, TS Konjsko - zamjena i dogradnja mrežnih transformatora 400/220 i 220/110 kV, TS Velebit - mrežni transformator 400/110 kV, 400 MVA i dogradnja postrojenja, RP HE Dubrovnik, revitalizacija i povećanje prijenosne moći DV 110 kV Ston - Rudine – Komolac, Izgradnja DV 2x110 kV Bilice – Trogir, program zamjene i povećanja prijenosne moći 110 kV vodova za prihvat OIE (faza 1), program zamijene podmorskih kabela KB/DV 110 kV kopno - otoci i otoci – otoci (faza I), HOPS DATA HUB i Modernizacija sustava za upravljanje imovinom. 
 
Vrijednost tih projekata u odgovoru na naš upit nije navedena ali se kaže da u ovom trenutku HOPS očekuje odobrenje, te potpisivanje ugovora o financiranju. U tekstu poziva kao prihvatljive aktivnosti bili su navedeni upravo spomenuti projekti, a razdoblje realizacije 1. veljače 2020. do 30. lipnja 2026.
 
Preuzeto:

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.