Novosti

Četvrtak, 09 Ožujak 2017 12:58

Dolazi još veća liberalizacija tržišta plina

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović kazao je u srijedu kako zbog zadržavanja cijene plina za građane na dosadašnjim razinama ničije poslovanje neće biti posebno ugroženo, ali da će biti potrebe za prilagodbama s obzirom na liberalizaciju tržišta plinom.

Kako je nedavno Vlada odlučila da cijene plina za građane ostaju nepromijenjene, unatoč njihovom rastu na svjetskim tržištima, Dobrović je kazao da građani i industrija mogu biti zadovoljni. Na pitanje što će se dogoditi 2018., kada se očekuje još veća liberalizacija tržišta plinom, te što tada kućanstva i industrija mogu očekivati, Dobrović je kazao kako se čini sve da taj proces liberalizacije ne ide na štetu građana i gospodarstva.

 

U tom procesu liberalizacije Hrvatska ima obvezu do 1. travnja 2018. uspostaviti novi tržišni model za plin, kazao je Dobrović, napominjući kako će poštivati sve sudionike tog procesa - regulatora, proizvođače, u ovom prijelaznom razdoblju HEP kao opskrbljivača na veleprodajnom tržištu i, naravno, lokalne distributere, odnosno opskrbljivače. “Međutim, svi oni, posebno opskrbljivači, moraju se spremati za te nove tržišne uvjete gdje se moraju učiti novom načinu poslovanja. Sad idemo svi prema tržištu”, rekao je Dobrović. Iz Hrvatske elektroprivrede su priopćili kako su s Inom, kao najboljim ponuđačem, dodatno vođeni pregovori te je ponuđena cijena plina dodatno snižena.

- Bitni parametri u postizanju pozitivnog rezultata poslovanja s plinom HEP grupe bit će kretanje cijene plina na tržištu, kretanje tečaja valuta, dinamika isporuke i količine plina u odnosu na klimatske uvjete te zavisni troškovi. HEP će dodatno koristiti sinergijske efekte plinskog portfelja svoje grupe u svrhu postizanja što nižih troškova i konačnog cilja - pozitivnog rezultata u poslovanju s plinom, priopčili su iz HEP-a. H/D.Ku.

Izvor: Glas Slavonije

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.