Novosti

Ponedjeljak, 17 Travanj 2017 13:03

SABOR IZMIJENIO ZAKON O TRŽIŠTU PLINA Kreće djelomična liberalizacija tržišta

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o tržištu plina koje idu u smjeru djelomične liberalizacije tržišta tog energenta ukidanjem obveze proizvođaču plina da cjelokupnu proizvedenu količinu prirodnog plina plasira opskrbljivačima na teritoriju Hrvatske.

Prihvaćenim izmjenama određuje se novi model tržišta plina na način da će nadležno ministarstvo u suradnji s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom (HERA) i operatorom tržišta plina provoditi natječaj za određivanje opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina. Također se obvezuje Vladu da osigura stabilnost opskrbe plinom kućanstava kao i da odredi maksimalnu cijenu plina za kupce iz kategorije kućanstava.

SDP-ova oporba ustrajala je u ocjeni da će te izmjene dovesti do rasta cijene plina.

 

Hrvatski sabor je također proglasio Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji će se svake godine obilježavati zadnje srijede u veljači. Na taj će se način u fokus staviti taj problem s kojim se djeca sve češće susreću, uvjeren je Odbor za obitelj i mlade koji je inicirao proglašenje.

Odbor, naime, upozorava na istraživanje provedeno u Hrvatskoj na 23 tisuće učenika koje je pokazalo da je trećina djece u nekom razdoblju bila izložena fizičkom, emocionalnom ili verbalnom, a 11 posto čestom i opetovanom nasilju.

Izvor: Jutarnji list

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.