Novosti

Petak, 16 Ožujak 2018 08:24

Objavljen javni poziv za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn

HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda raspisali su javni poziv za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn, ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna, što je kupovinom zelene električne energije u 2017. godini omogućilo više od 100 tvrtki, kupaca proizvoda ZelEn.

Javni poziv otvoren je do 5. travnja 2018. u 14 sati, a rezultati natječaja bit će objavljeni na zelen.hep.hr, na kojoj se također nalaze i tekst Javnog poziva s uvjetima sudjelovanja, obrazac prijave te prateći obrasci.

ZelEn  je električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora energije, registriranih u sustavu jamstva podrijetla. Ovaj jedinstveni proizvod  HEP Opskrbe  namijenjen je kupcima koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenje električne energije iz obnovljivih izvora.

Sredstva ostvarena prodajom ZelEna prikupljaju se u fondu iz kojega se ostvaruju projekti iz područja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva, kao što su vrtići, škole, domovi i bolnice. Donirane projekte energetske učinkovitosti provodi tvrtka HEP ESCO.

Do sada je u dva ciklusa izvedeno šest projekata ukupne vrijednosti 1,4 milijuna kuna, zahvaljujući kojima je potrošnja energije smanjena za oko 200 tisuća kilovatsati te je izbjegnuta emisija više od 500 tisuća tona CO2 godišnje.  

Prvi donirani projekt energetske učinkovitosti u vrijednosti 400 tisuća kuna, izveden krajem prošle godine  u zgradi riječke podružnice Dječjeg doma Ivane Brlić Mažuranić iz Lovrana, osnivaču i osoblju je omogućio bolje upravljanje energijom i ostvarenje značajnih energetskih ušteda, a korisnicima ugodniji boravak.

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.