Novosti

Petak, 15 Siječanj 2021 07:30

Tehnički problem na burzi električne energije

Na 'dan unaprijed' dražbi koja je održana 13. siječnja 2021. godine zbog tehničkih problema jedne od strana u projektu SDAC, hrvatska zona trgovanja se razdvojila od tržišta SDAC tržišta na hrvatsko-slovenskoj granici. Tako su od SDAC tržišta ostale razdvojene sljedeće PCR zone: GME (Italija - Austrija, Italija - Francuska, Austrija - Slovenija, Italija - Slovenija i Slovenija - Hrvatska), GME - EXAA - CWE (nijedna zemlja) i HENEX (Grčka - Italija).

 

Kao posljedica razdvajanja na granici Hrvatske i Slovenije, Hrvatska burza električne energije (CROPEX) bila je u potpunosti razdvojena od SDAC tržišta električne energije. To je rezultiralo ponovnim otvaranjem knjige naloga na 10 min, kako bi se tržišnim sudionicima omogućilo mijenjanje postojećih naloga.

Taj slučaj, koji nije uzrokovao CROPEX, već druga strana projekta SDAC, nije imala negativnih posljedica na ostale CROPEX-ove sustave i sučelja i provedena je standardna kalkulacija koja je rezultirala izoliranim cijenama i količinama za isporuku energije za 14. siječnja 2021. godine.

Radilo se o prvom razdvajanju hrvatskog 'dan unaprijed' tržišta nakon uspješnog povezivanja tržišta na povezano SDAC europsko tržište preko hrvatsko-slovenske granice još 2018. godine. No, tržišni sudionici imaju priliku zatvoriti potencijalne otvorene pozicije na  unutardnevnom tržištu burze električne energije u Hrvatskoj, koje je povezano na europsko SIDC tržište of 2019. godine, objavio je CROPEX.

 

Preuzeto: http://www.energetika-net.com/vijesti/energetsko-gospodarstvo/tehnicki-problem-na-burzi-elektricne-energije-31712

O nama

Portal Info Energija namjenjen je kupcima/korisnicima prirodnog plina i drugih vrsta energija. Osnovna namjena je pomoć krajnjem korisniku u odabiru opskrbljivača prirodnim plinom, upoznavanje svakog pojedinog opskrbljivača, isticanje cijena i njihovih usluga.